Het waarborgen van veilige, efficiënte en duurzame activiteiten op luchthavens is één van de belangrijkste elementen. Hiertoe moeten veel nationale en internationale voorschriften en normen worden nageleefd, voornamelijk op basis van ICAO’s Standards And Recommended Practices (SARP).
SARP’s bevelen obstakelbeperkingsvlakken aan rond luchthavens om de veiligheid van de operatie te waarborgen. In verband met de ontwikkeling van hoogbouw, windturbines en andere grote objecten in de buurt van een luchthaven, is een conflict met deze oppervlakken waarschijnlijk. Middels een veiligheidsanalyse beoordelen we de invloed van het object op de veiligheid van de operatie.
Luchtveiligheid is een dynamisch proces. Er duiken voortdurend nieuwe veiligheidsrisico’s op. We analyseren, beoordelen en beperken systematisch. Zo wordt een aanvaardbaar niveau van veiligheid bereikt. Indien nodig worden innovatieve mitigatiemaatregelen toegepast.
Luchtvaart en regulering zijn onafscheidelijk. Onze kennis en expertise op het gebied van luchtvaartwetgeving helpt nationale en lokale overheden en luchthavens. De wetgeving vordert in de tijd, daarom doen we voortdurend onderzoek om onze kennis up-to-date te houden.
Vragen? Neem gerust contact met ons op! | Tel: +31 (0)85 – 00 711 00 | Mail: info@airinfra.eu |
Obstakelbeperkingsvlakken bevinden zich in de buurt van luchthavens, net als Building Restricted Areas (BRA) rond de communication, navigation en surveillance (CNS) voorzieningen. Hoge obstakels in de omgeving, zoals windturbines, de ATC-toren, hangar(s) of masten kunnen interfereren met deze vlakken. Obstakels lager dan deze vlakken zijn toegestaan. In bepaalde situaties of locaties kunnen echter interfererende obstakels worden toegestaan. Heeft u vragen over uw eigen situatie? We kunnen hoogte-evaluaties van deze objecten uitvoeren met betrekking tot de vlakken en daarmee veiligheidsrisico’s analyseren.
De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) Bijlage 14 omvat SARP’s die de fysieke en operationele kenmerken voor luchthavens (volume I) en helihavens (volume II) voorschrijven. In de Europese Unie is volume 1 in werking gesteld door European Union Aviation Safety Agency (EASA) (CS-ADR-DSN Aerodromes Design) en sindsdien hebben wij onze expertise op het gebied van luchtvaartontwerp versterkt. Wij helpen om uw luchthaven en omgeving te laten voldoen aan de nationale en internationale normen.
Gevaren en hun gevolgen worden bepaald door middel van een risico-inventarisatie. Om dit te doen, is een analyse vereist die de waarschijnlijkheid en de ernst van de gevaren op de vliegtuigoperaties beoordeelt. We gebruiken de SARP’s uit Doc 9859 Safety Management Manual van ICAO als richtlijn. Op basis van deze procedures analyseren we de waarschijnlijkheid van risico’s en of deze verwaarloosbaar of catastrofaal zijn. De volgende stap is het onderzoeken, ontwikkelen en monitoren van effectieve mitigaties, ofwel veiligheidsbeheer.
Alle luchthaventerreinen moeten een Safety Management System in hun organisatie hebben dat zich richt op het ontwikkelen van mitigaties om risico’s te minimaliseren. Onze expertise is ondersteuning en advies bij de implementatie. De belangrijkste elementen zijn: Plan, Do, Check, Act. De noodzaak voor deze sleutelelementen om te werken, is het onderhouden van een periodieke beoordeling. Geïnteresseerd in hoe wij kunnen helpen? Neem contact met ons op, wij helpen u graag.
De wet- en regelgeving van luchtvaartactiviteiten zijn belangrijk op zowel nationaal als internationaal niveau. De internationale voorschriften zijn voornamelijk gebaseerd op de SARP’s van ICAO. Op Europees niveau zijn deze voorschriften geïmplementeerd door de Europese Commissie (EC) en moeten ze worden vastgesteld in de nationale wetgeving. Deze wetgevingen kunnen complex zijn en de uitvoering moeilijk. Daarom adviseren we regeringen en lokale overheden hoe ze deze regelgeving in hun beleid kunnen implementeren. Daarnaast houden we toekomstige ontwikkelingen, waaronder drones en UAV’s, in de gaten om deze op een veilige en duurzame manier te implementeren.